flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У м. Києві відбувся круглий стіл на тему: Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива

18 жовтня 2017, 17:00

17-18 жовтня 2017 року начальник ТУ ДСА України в Івано-Франківській області Оксана Рибак взяла участь у засіданні  круглого столу на тему: "Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива", якийсті відбувся у м. Києві за сприяння Проекту USAID "Нове правосуддя".

Метою заходу було ознайомлення з міжнародним досвідом у сфері внесення змін до судових мап як засобу підвищення ефективності судової системи в рамках судової реформи; презентація та обговорення інструментів та передового досвіду, що можуть бути  застосовані при впровадженні реформи з укрупнення судів; обговорення проблем, можливостей та планів щодо реформування судової мапи в Україні; підготовка рекомендацій та наступних кроків щодо діяльності робочої групи з укрупнення судів, створеної при ДСА України.

Учасниками круглого столу були представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, голови судів, начальники територіальних управлінь ДСА України, судді, правники, міжнародні експерти та представники міжнародних проектів, що опікуються реформуванням судової системи України.

 Провідною темою дискусії на круглому столі було питання укрупнення судів. Доповідачі відзначили,  що дана реформа має бути проведена на засадах балансу між доступністю суду з точки зору відстані для громадян, мінімально можливим розміром суду із забезпеченням доступності необхідних компетенцій та функцій, зменшенням витрат держави, забезпеченням максимально високого рівня надання судових послуг.

Також іноземні представники поділились досвідом побудови такого невід’ємного механізму під час проведення укрупнення кількості судів як реорганізація так званої мапи судів.  Загалом цей процес має складатись з таких етапів: оцінка існуючої мапи судів; визначення завдань та критеріїв побудови нової системи судів; розробка та вимірювання показників; створення нової мапи судів.

На додаток увага учасників круглого столу акцентувалась на певних проблемах, які потребують вирішення під час впровадження зазначеної реформи.  Це, зокрема, визначення оптимальної кількості суддів у кожному суді, ефективна організація нового суду та його апарату, ліквідація місцевих судів має відбуватись із тим, щоб були дотримані вимоги КПК (щодо подання слідчих органів, строки кримінальних проваджень, що перебувають на розгляді таких судів тощо); оперативне обрання нових присяжних тощо.