flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Зараз питання проведення оптимізації судів відтерміновано, але це не означає, що його поставлено на паузу» - Олексій Сальніков

08 травня 2023, 16:25

Основним критерієм оптимізації роботи судів є ефективність, про це сказав Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков під час засідання круглого столу: "Оптимізація місцевих загальних судів: критерії та методологія на прикладі Львівської області", організованого за підтримки Проєкту ЄС "Право-Justice".


У заході також взяли участь Голова ради суддів України Богдан Моніч, тимчасовий виконувач обов’язків Служби судової охорони, полковник Служби Віктор Мороз, Голова Робочої групи з реорганізації судів Павло Павліш, головна міжнародна експертка з питань правосуддя Проєкту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галант, а також керівництво територіальних управлінь ДСА України та ССО.


Олексій Сальніков, користуючись нагодою, подякував Проєкту ЄС "Право-Justice" за підтримку у вивченні досвіду оптимізації судів європейських країн та наголосив, що питання проведення судової реформи наразі залишається актуальним.


«Зараз питання проведення оптимізації судів відтерміновано, але це не означає, що його поставлено на паузу. За цей час ми маємо напрацювати єдині підходи та критерії в реорганізації роботи судів всіх рівнів. Хочу зазначити, що процес оптимізації не простий, а інколи й дуже болючій. За кожним рішенням, за кожною цифрою, за кожним показником, які ми розглядаємо стоять живі люди - судді, працівники апарату судів, відвідувачі. Тому це питання дуже важливе і нам треба дуже виважено підходити до ухвалення рішень» - сказав очільник ДСА України. За словами Олексія Сальнікова в першу чергу необхідно прорахувати й забезпечити рівномірне навантаження на суддів та визначити нові структури апаратів, необхідно опрацювати питання раціонального використання бюджетних коштів, а також запровадити в максимально можливому обсязі цифрові технології в правосудді, оскільки найважливішим аспектом при проведенні оптимізації мережі судів є пошук балансу між економією фінансових витрат на забезпечення діяльності суду та забезпечення максимально високої якості та належного рівня надання судових послуг.


Нагадаємо, 1 грудня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін в прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів. Отже, місцеві суди продовжать здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України.

За інформацією Пресслужби ДСА України