flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нагороджено переможців конкурсу "Модельний суд року"

10 грудня 2022, 15:17

10 грудня 2022 року Голова ДСА України Олексій Сальніков взяв участь в  урочистому заході "Модельний суд року", що організовано спільно з Проєктом ЄС "Право-Justice ІІ"  у рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди".

Відкрила захід  головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice ІІ" Анна Адамська-Галлант, яка відзначила, що надзвичайно вражена та пишається мужністю українського народу, особливо   представниками судових установ , які попри надважкі випробування для країни, продовжують працювати та здійснювати правосуддя.

Анна Адамська-Галлант та Олексій Сальніков презентували книгу "Суди в умовах війни", що є  спільним спецпроєктом ДСА  України та Проєкту ЄС "Право- Justice ІІ" про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни росії проти України.

"Кожен суд в Україні має свій унікальний досвід організації роботи під час воєнного стану. І кожен суд та його історія,"виживання" заслуговують на те, аби бути задокументованими, адже це наша героїчна історія. Впевнений, що ця збірка історій українських судів буде цікавою та корисною не лише для людей в Україні, а й за її межами", –  зазначив пан Олексій у своїй промові.

Під час урочистостей оголошені номінанти конкурсу "Модельний суд року" та нагороджені переможці в номінаціях:

"Доступ до правосуддя для вразливих користувачів суду" - Вугледарський міський суд Донецької області;

"Кращий волонтерський сервіс в суді" - Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

"Найкраща комунікаційна діяльність" - Зарічний районний суд м. Суми;

"Найкращі заходи судової безпеки" – Донецький апеляційний суд;

"Найкраща служба управління персоналом" - Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області;

"Модельний суд року" - Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

"Судовий адміністратор року" -  Микола Пасічник, керівник апарату Долинського районного суду Івано-Франківської області.

Спеціальну відзнаку Ініціативи "Модельні суди" "Натхнення року" отримали Світлана Шевченко, начальниця Територіального управління ДСА України в Київській області; Наталя Король, керівниця апарату Вінницького апеляційного суду; Олена Безбородова, керівниця апарату Ленінського районного суду міста Харкова.

Олексій Сальніков подякував експертам  Проєкту ЄС "Право-Justice ІІ"  за натхненну працю та  вручив  їм нагороди ДСА України.

 

В урочистостях взяли участь секретар Великої Палати Верховного Суду, Лариса Рогач, голова Ради суддів України Богдан Моніч, народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Микола Стефанчук та Максим Дирдін, представники  ДСА України, територіальних управлінь ДСА України та Служби судової охорони, Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги,  представники модельних судів, що стали номінантами різних категорій  конкурсу "Модельний суд року", міжнародні та національні експерти  Проєкту ЄС "Право-Justice ІІ".

 

Довідково:

Проєкт ЄС "Право-Justice ІІ", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проєкт, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, етап реалізації триватиме до травня 2023 року. Основними напрямами роботи Проєкту, серед іншого, є: підтримка національних органів влади у зміцненні системи верховенства права  в Україні; покращення управління реформами сектору юстиції з точки зору стратегічного планування, координації, моніторингу та оцінки впровадження реформ у секторі; незалежності, ефективності, якості, доброчесності та прозорості судової влади та доступу до справедливого судового розгляду (Ініціаива Модельні суди); впровадження інструментів політики у сфері оцифрування сектору юстиції та рішення електронного правосуддя.

Модельні суди - це ефективне судове адміністрування, орієнтованість на користувачів судової системи  та високий рівень надання судових послуг.  Вони впроваджують модельні рішення, які допомагають відвідувачам та працівникам суду почуватися комфортно та безпечно.

На сьогодні у межах Ініціативи “Модельні суди” 76 судів імплементували понад 100 модельних рішень. Наприклад, це такі рішення, як: інтегрована рецепція суду, як перший контактний пункт користувача судових послуг з працівниками апарату суду задля отримання необхідної інформації; якісна візуальна система навігації, яка полегшує пошук місця проведення судового засідання, підвищує загальний рівень безпеки в будівлі суду; система електронних табло суду, що відображає інформацію, яка оновлюється у режимі реального часу; спеціально обладнані зони очікування для відвідувачів суду, дитячі кімнати; служба підтримки вразливих користувачів судових послуг, яка функціонує на базі суду; налагоджена система, яка відповідає за особисту безпеку відвідувачів, суддів та працівників апарату суду.

За інформацією Пресслужби ДСА України