flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

1,7 млрд гривень потрібно на відновлення тільки пошкоджених судів - підрахунки ДСА України

20 вересня 2022, 09:56

Станом на 16 вересня 2022 року від початку повномасштабної збройної російської агресії на території України 24 лютого 2022 року, 89 приміщень 85 судових установ зазнало пошкоджень різного ступеню аж до повного руйнування та розкрадання майна, з яких 82 є судами (11 % від загальної кількості приміщень судів), 3 приміщення територіальних управлінь ДСА України в Миколаївській, Харківській та Чернігівській областях. Слід зазначити, що у Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області,  Іллічівського районного суду м. Маріуполя Донецької області, Чугуївського міського суду Харківської області, Житомирського окружного адміністративного суду пошкоджено по 2 приміщення, водночас Господарський суд Донецької області та Господарський суд Луганської області розміщуються в одному приміщенні. Крім того, пошкоджено 1 приміщення у  м. Харкові по вул. Семінарській, 46, в якому після завершення робіт з реставрації планувалося розмістити Жовтневий районний суд м. Харкова та Ленінський районний суд м. Харкова, 1 приміщення у м. Миколаєві по   вул. Потьмкінська,41/4, в якому після завершення робіт з реставрації планувалося розмістити Заводський районний суд  м. Миколаєва та 1 приміщення у м. Миколаєві по  вул. Потьомкінська, 49, в якому на сьогодні Центральний районний суд м. Миколаєва не здійснює правосуддя.

Серед зазначеної кількості пошкоджених приміщень – 10 приміщень  судів: Господарського суду Миколаївської області, Донецького апеляційного суду, Волноваського районного суду Донецької області, Краснолиманського міського суду Донецької області, Бородянського районного суду Київської області, Ізюмського міськрайонного суду Харківської області, Харківського апеляційного суду, Луганського апеляційного суду, Лисичанського міського суду Луганської області та Високопільського районного суду Херсонської області  є повністю зруйнованими. За наявними даними у приміщенні Харківського апеляційного суду (пам'ятки архітектури місцевого значення)  горів дах, відсутні двері та вікна; приміщення Господарського суду Миколаївської області зруйновано внаслідок ракетного удару по будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації, в якій на останніх поверхах розташовувався суд.

Найбільше пошкоджено приміщень судових установ у Харківській (18 приміщень), Донецькій (12 приміщень), Херсонській (10 приміщень) та Миколаївській (13 приміщень) областях.

У 23 приміщеннях судів Донецької, Запорізької,  Луганської,  Миколаївської, Харківської, Херсонської областей відомо про пошкодження  та про розкрадання майна, однак у зв’язку з тим, що зазначені приміщення розміщуються та територіях, на яких ведуться активні бойові дії, точну інформацію про стан майна надати неможливо.

Розкрадання майна зафіксовано у 20 судових приміщеннях (Донецька область – 5 приміщень, Київська область – 1 приміщення, Харківська область – 5 приміщення та Херсонська область – 8 приміщень).

За попередніми розрахунками для відновлення роботи судів у зазначених приміщеннях з проведенням комплексних ремонтних робіт, придбанням необхідного обладнання та меблів необхідно орієнтовно понад 1,7 млрд гривень.

Безумовно наявність більш детальних пошкоджень буде з'ясовано після проведення ґрунтовного обстеження всіх пошкоджених будівель та виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації.

Детальну інформацію про пошкодження приміщень судових установ наведено  у розрізі областей.

За інформацією Пресслужби ДСА України