flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проводиться добір присяжних у місцевих загальних судах Івано - Франківської області

06 вересня 2014, 16:25

 

У місцевих загальних судах Івано-Франківської області здійснюється добір присяжних. Громадяни, які виявили бажання бути присяжними, повинні звернутись до відповідних місцевих рад, згідно з таблицею 1.

Табл. 1

№ з/п

Назва суду

Назва місцевої ради, яка формує і затверджує список

Кількість присяжних

1.

Богородчанський районний суд

Богородчанська районна рада

10

2.

Болехівський міський суд

Болехівська міська рада

10

3.

Верховинський районний суд

Верховинська районна рада

10

4.

Галицький районний суд

Галицька районна рада

10

5.

Городенківський районний суд

Городенківська районна рада

10

6.

Долинський районний суд

Долинська районна рада

10

7.

Івано-Франківський міський суд

Івано-Франківська міська рада

25

8.

Калуський міськрайонний суд

Калуська районна рада

Калуська міська рада

10

10

9.

Коломийський міськрайонний суд

Коломийська районна рада

Коломийська міська рада

10

10

10.

Косівський районний суд

Косівська районна рада

10

11.

Надвірнянський районний суд

Надвірнянська районна рада

10

12.

Рогатинський районний суд

Рогатинська районна рада

10

13.

Рожнятівський районний суд

Рожнятівська районна рада

10

14.

Снятинський районний суд

Снятинська районна рада

10

15.

Тисменицький районний суд

Тисменицька районна рада

10

16.

Тлумацький районний суд

Тлумацька районна рада

10

17.

Яремчанський міський суд

Яремчанська міська рада

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Присяжні та  їх соціальні гарантії 

Відповідно до розділу VIII Конституції України народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних. Правосуддя здійснюють професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі і присяжні. Судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних.

Відповідно до частини 3 статті 31 Кримінального процесуального кодексу України від 13 квітня 2012 року кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого – судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних. Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених розглядається судом присяжних щодо всіх обвинувачених, якщо хоча б один з них заявив клопотання про такий розгляд.

Статтями 383 – 391 Кримінального процесуального кодексу України передбачено умови та порядок здійснення кримінального провадження судом присяжних.

Згідно зі статтею 58-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для затвердження списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації України звертається з поданням до відповідної місцевої ради, що формує і затверджує у кількості, зазначеній у поданні, список громадян, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідають вимогам статті 59 даного Закону і дали згоду бути присяжними.

Присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду.

Не підлягають включенню до списків народних засідателів та списків присяжних громадяни:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов'язків народного засідателя, присяжного;

3) які мають не зняту чи не погашену судимість;

4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси;

5) громадяни, які досягли шістдесяти п'яти років;

6) особи, які не володіють державною мовою.

Особа, включена до списку присяжних, зобов'язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

Залучення присяжних до виконання обов'язків у суді та їх виклик здійснюються в порядку, визначеному процесуальним законом (КПК України).

Роботодавець зобов'язаний звільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов'язків зі здійснення правосуддя. Відмова у звільненні від роботи вважається неповагою до суду.

Присяжний зобов'язаний вчасно з'явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні. Неявка без поважних причин у судове засідання вважається неповагою до суду.

Присяжним за час виконання ними обов'язків у суді в порядку, встановленому Постановою Кабінетом Міністрів України від 11.10.2002 року № 1506, виплачується винагорода. Для цього їм необхідно звернутись до територіального управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області з наступними документами:

- довідка про звільнення від роботи та довідку про розмір середньомісячної заробітної плати за останні два місяці, що передують залученню працівника до виконання обов'язків у суді;

- довідка від судді, про участь у слуханні справи;

- заява про виплату винагороди із зазначенням реквізитів банку;

- копія паспотра та ідентифікаційного коду.

Присяжні за час виконання обов'язків у суді заробітну плату за основним місцем роботи не отримують.

Присяжні, які перебувають на пенсії, подають до суду довідку про розмір пенсії, видану органом  Пенсійного фонду за місцем проживання.

Присяжні, які тимчасово не працюють, подають до суду трудову книжку.

За присяжними на час виконання ними обов'язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, передбачені законом. Час виконання присяжним обов'язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов'язків у суді не допускається.

На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов'язків зі здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов'язків.