flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено нараду т.в.о Голови ДСА України з начальниками ТУ ДСА України

30 липня 2021, 12:13

Т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков провів нараду з начальниками ТУ ДСА України, під час якої розглянулися питання щодо фінансового і матеріально-технічного забезпечення діяльності судів.

Найперше Олексій Сальніков зазначив, що відповідно до закону №5304, яким передбачалися зміни до бюджету в частині збільшення фінансування на зарплату працівників апарату судів та поточні видатки, вдалося дещо покращити ситуацію з виплатою заробітної плати  та стимулюючих надбавок апарату суду, але до ідеалу вона ще далека. Щодо поточних видатків, а вони були збільшені на 238 мільйонів гривень, то Олексій Сальніков наголосив, що вони мають витрачатися виключно на першочергові потреби, а саме: марки, конверти, комунальні платежі.

«Я наголошую, кошти, які зараз надійшли в області потрібно дуже розумно, виважено і вмотивовано розподіляти. Якщо хтось планує їх використати на ремонти судів, то це можна робити тільки в тому випадку, коли без ремонтних робіт суд припинить здійснення правосуддя. Наразі, ДСА України буде новий законопроєкт, яким передбачено збільшення кошторису на забезпечення діяльності судів» - наголосив Олексій Сальніков.

Він також звернув увагу начальників територіальних управлінь на проблему укладання договорів з державним підприємством «Інформаційні судові системи». Олексій Сальніков зазначив, що у підприємства закінчуються кошти на оплату Інтернету та інших поточних видатків, що автоматично потягне зменшення Інтернет-трафіку у судах, що також негативно позначиться на організації роботи в судових установах.

Ще одне питання, яке з наближенням осені та опалювального сезону гостро постане перед територіальними управліннями – це оплата комунальних послуг. Їх потрібно почати оплачувати також з коштів, які виділені на поточні видатки, - про це сказала заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна.

«Частину коштів, які зараз є у вас на поточних видатках, потрібно спрямувати на оплату заборгованості з комунальних послуг, яка з’явилася за літній період, позаяк до вересня у нас не буде можливості їх оплачувати. Щодо фонду оплати праці працівників апарату судів, то додатково до тих коштів, які були  виділені через зміни до бюджету, ДСА України надасть на погодження Вищій раді правосуддя пропозиції щодо перерозподілу коштів з резерву суддівських винагород на фонд заробітної плати працівників апарату судів. Якщо це вдасться здійснити, то вже у  серпні у вас буде достатньо планових показників для оплати праці працівників апарату судів на рівні 20% стимулюючих виплат до річного фонду оплати праці», - сказала Людмила Гізатуліна.  

Підсумовуючи результати наради Олексій Сальніков наголосив, що від територіальних управлінь зараз вимагається обґрунтоване використання коштів, які надійшли на поточні видатки, а також забезпечення виплати заробітної плати працівникам апаратів судів на рівні 20% стимулюючих надбавок.

Т. в. о. Голови ДСА України також зазначив, що у народних депутатів України, Міністерства фінансів України, інших державних структур є чітке розуміння проблеми недостатнього фінансування судової влади в частині місцевих загальних та апеляційних судів і врегулювати цю проблему можна тільки спільними зусиллями.

За інформацією Пресслужби ДСА України