flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Потребу якнайшвидшого ухвалення Положення про ЄСІТС відзначили учасники засідання підгрупи "Електронне правосуддя"

08 квітня 2021, 09:40

7 квітня 2021 року відбулося засідання підгрупи "Електронне правосуддя" у рамках секторальної робочої групи "Правова держава. Юстиція".

У засіданні взяли участь: заступники Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков та Сергій Чорнуцький, начальник управління інформатизації та судової статистики Олександр Слоніцький, начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва Олена Ігнатченко, представники державних підприємств "Інформаційні судові системи" та "Центр судових сервісів", представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, проектів міжнародної технічної допомоги, інші.

Вища рада правосуддя на найближчому засіданні розгляне питання про затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, а наразі  очікує від Ради суддів України висновок щодо проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, або можливості проведення відповідних консультацій, - відзначив під час засідання співголова підгрупи, заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький.

Як відомо, чинним законодавством України передбачено, що Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України та після консультацій з Радою суддів України.

У лютому 2021 року ДСА України надіслала до Ради суддів України для розгляду доопрацьовану редакцію проекту вказаного Положення, що було попередньо обговорено під час засідання Постійної комісії при Вищій раді правосуддя з питань ЄСІТС.

ДСА України щотижня інформує Вищу раду правосуддя про стан готовності до роботи ЄСІТС, яка має запрацювати найближчим часом, та покращення роботи Єдиного державного реєстру судових рішень з метою безперешкодного доступу до судових рішень.

Потреба якомога швидшого запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи викликана не лише поширенням короновірусної інфекції, а й постійно зростаючою кількістю справ, що розглядаються в режимі відеоконференції.

Зокрема, впродовж 22 – 26 березня 2021 року в системі відеоконференцзв’язку для забезпечення проведення судових засідань із можливістю дистанційної участі сторін процесу:

  • зареєстровано 435 нових користувачів, з них 27 працівників апарату суду;
  • проведено 3 546 судових засідань з можливістю дистанційної участі сторін процесу, в тому числі 1 118 зі слідчих ізоляторів та установ виконання покарань.

Також у підсистемі "Електронний суд" створено 839 електронних кабінетів та надіслано до судів 4 893 заяви.

Учасники засідання наголосили на важливості якнайшвидшого ухвалення Положення про ЄСІТС, адже саме цей документ визначає порядок функціонування ЄСІТС в усіх судах, органах та установах системи правосуддя. На сьогодні саме повноцінний запуск електронного судочинства є пріоритетним завданням для судової влади України задля ефективного захисту прав, свобод людини та громадянина, забезпечення верховенства права, - відзначали учасники засідання підгрупи.