flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Організація роботи судів в умовах війни міжнародний та вітчизняний досвід

09 лютого 2023, 10:04

7 лютого 2023 року Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков взяв участь в онлайн-конференції на тему: "Робота судів в умовах війни". Конференція організована ДСА України спільно з Міжнародною асоціацією судового адміністрування (ІАСА) за підтримки Проєкту ЄС "Право Justice" та Програми USAID "Справедливість для всіх".

У вітальному слові Олексій Сальніков подякував міжнародним партнерам за організацію конференції та зазначив: "Для ДСА України є дуже цінним міжнародний досвід, адже він допоможе нам знайти нові підходи до вирішення актуальних питань організації роботи судів в умовах війни. Але ж, дуже важливо поділитись з міжнародними колегами українським досвідом з питань роботи судів та  судового адміністрування у період повномасштабної війни. На превеликий жаль, тема війни для України сьогодні сприймається вже не як теорія, а виключно з практичних міркувань та позицій отриманого досвіду. Навіть в умовах воєнного стану робота судів не може бути припинена, оскільки конституційні права громадян на звернення до суду не можуть бути обмежені. І українські суди, не зважаючи ні на що,   забезпечують доступ до правосуддя".

З вітальними словами виступили Президент Міжнародної асоціації судового адміністрування (IACA), Директор Міжнародного Інституту Досконалості Правосуддя та Президент E-Юстиція Латиноамерика  Проф. Др. Луїс Маріа Пальма, суддя-спікер Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва, заступниця Голови Ради судді України, суддя господарського суду міста Києва Оксана Марченко, Директор Офісу Демократії та Врядування USAID в Україні та Білорусі Марк Елінгстад, Керівник Програми USAID "Справедливість для всіх" Девід Вон, Ключова міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice"  Анна Адамська-Галлант.

 

В ході конференції обговорено міжнародний досвід організації роботи судів у період повномасштабної війни та представлено план покращення судового адміністрування справ про воєнні злочини.

Олексій Сальніков спільно з юридичними радниками Програми USAID "Справедливість для всіх" Уляною Пашинною та Сергієм Сученко представили спільний проєкт щодо роботи судів в умовах війни та план на покращення судового адміністрування справ про воєнні злочини.

Олексій Сальніков зосередив увагу учасників заходу на викликах, які постали перед судовою системою з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, потребували негайних дій та прийняття невідкладних рішень.

"Станом на 1 січня 2023 року внаслідок постійних бомбардувань російськими військами повністю зруйновано 12 приміщень судів загальною площею понад 22 тисяч квадратних метрів. ДСА України узагальнює та постійно оновлює інформацію про зруйновані або пошкоджені приміщення. На жаль, на сьогодні неможливо в повному обсязі підрахувати збитки, завдані судовій системі. В умовах війни громадяни не завжди мають можливість прийти до суду. Тому взаємодія громадян з судами за допомогою електронних інструментів у багатьох подібних випадках – єдина можливість доступу громадян до правосуддя. Саме тому ДСА України вживає всіх можливих заходів для функціонування та розвитку цифровізації правосуддя", - відзначив очільник ДСА України.

Олексій Сальніков також наголосив на тому, що дуже важливим в умовах війни є взаємодія з міжнародними партнерами з розвитку, які вже з перших днів війни почали надавати ДСА України допомогу.

Під час конференції презентовано книгу "Суди в умовах війни" - збірку історій про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни росії проти України.

Ключова міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант та  Голова Всеукраїнської асоціації працівників судів Наталія Король представили спільні напрацювання в рамках Ініціативи "Модельні суди".  

Учасники коференції висловили впевненість, що українські суди обов’язково подолають всі виклики, пройдуть всі складні етапи відновлення, забезпечивши доступ до правосуддя так, як того вимагають міжнародні стандарти та законодавство демократичної, суверенної та незалежної України.

За інформацією Пресслужби ДСА України