flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бюджет судової влади 2023: які потреби забезпечені повністю

01 грудня 2022, 10:59

Законом України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" Державній судовій адміністрації України як головному розпоряднику бюджетних коштів передбачені бюджетні призначення у сумі 17,3 млрд грн, що більше на 407 млн грн ніж на кінець 2022 року.

Бюджетні призначення відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" забезпечують 56,2% необхідних соціальних видатків системи правосуддя. Потреба у видатках на оплату комунальних послуг та енергоносіїв забезпечена в повному обсязі. Інші поточні видатки судів, органів і установ системи правосуддя задоволені на 42,8%. Видатки розвитку не передбачені взагалі. А з необхідних 858 млн грн для виплат по судовим рішенням на користь суддів та працівників судів передбачено лише 1 млн гривень.

Майже 90 % бюджетних призначень передбачено спрямувати на оплату праці та нарахування на неї, на оплату комунальних послуг і енергоносіїв - 4 % бюджетних призначень 2023 року, питома вага інших поточних видатків на забезпечення судочинства становить 7 %. 

Фонд оплати праці у 2023 році становить майже 13 млрд грн, що на 217,6 млн грн (2 %) більше ніж у 2022 році. Бюджетні призначення відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" забезпечують зростання середньої заробітної праці працівників апаратів місцевих судів на 22 %, а апеляційних на 17 %.

«Ситуація з бюджетом дуже непроста, і ми розуміємо, що в умовах воєнного стану вона не може бути іншою, але за всіма цими непростими питаннями стоять висококваліфіковані спеціалісти, які працюють у судах, і ми будемо й надалі докладати максимальних зусиль, аби відстоювати кожного працівника суду, його право на належну оцінку діяльності, гідну оплату його праці» — підкреслив заступник Голови ДСА України Максим Пампура.

Бюджетні призначення, передбачені Державній судовій адміністрації України як головному розпоряднику бюджетних коштів Законом України "Про Державний бюджет України на 2023 рік", забезпечують потребу у фінансових ресурсах системи правосуддя на 51,4 %, що на 12 % менше ніж у 2022 році. Але слід зазначити, що потреба ДСА України на 2023 рік збільшилась з 26,7 млрд грн до 33,7 млрд грн або на 26,2 %.

За словами заступника Голови Державної судової адміністрації України Максима Пампури завдяки спільним зусиллям народних депутатів України, представників органів та установ судової влади ситуація із фінансуванням судів поліпшується, проте залишається чимало питань, що потребують свого подальшого вирішення, особливо враховуючі військову агресію рф.

«Важливо, що ми перебуваємо в подальшому пошуку виходу з хронічного недофінансування судової влади, а тому продовжуємо активно працювати із зацікавленими органами для вирішення питання належного фінансування судів у 2023 році», - підкреслив Максим Пампура.

За інформацією Пресслужби ДСА України