flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завдяки наполегливій праці Комітету ВРУ з питань правової політики вдалося адаптувати роботу судової системи до нових умов, - О. Сальніков

21 липня 2022, 09:38

21 липня 2022 року в режимі відеоконференції відбувся круглий стіл: «25 років імплементації Європейської Конвенції з прав людини: досягнення та плани на майбутнє». У роботі круглого взяв участь Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.

Під час заходу обговорено досягнення України в контексті імплементації стандартів Європейської конвенції прав людини з часу її ратифікації, виклики щодо виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини, вплив війни на функціонування судової системи України та необхідні заходи для його подолання. В умовах війни і масового насильства рівень порушень прав людини є вкрай високим. Дуже багато людей втрачають життя, здоров'я, майно, зазнають жахливого поводження із собою, і вони потребують дуже серйозного захисту і дієвих механізмів, які б реагували на ці порушення. І перш за все абсолютно необхідним та невідкладним є запровадження ефективних юридичних механізмів захисту прав людини.

«Судова влада є частиною державної влади, тому ефективність її організації та діяльності є невіддільною складовою ефективного функціонування держави загалом. Законом України «Про правовий режим воєнного стану» передбачено, що на території, на якій введено воєнний стан, обов’язково здійснюється правосуддя судами, утвореними відповідно до Конституції України. Суди навіть в умовах війни працюють, і це тому, що Верховний Суд, Державна судова адміністрація України, інші органи системи правосуддя забезпечили злагоджену роботу судової системи», - відзначив Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, народний депутат України Андрій Костін, виступаючи на круглому столі. Також, за словами очільника Комітету Верховної Ради України,  законодавче врегулювання проблемних питань діяльності судової влади дозволило оперативніше їх вирішувати та в умовах дії воєнного стану стало важливим питанням поліпшення доступності до правосуддя в умовах війни.

У свою чергу ДСА України висловлює щиру подяку народним депутатам України, особливо Голові Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрію Костіну, завдяки активній позиції якого вдалося швидко та ефективно адаптувати роботу судової системи до умов воєнного часу. Крім того ДСА України вдячна Голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та європейським партнерам за постійну плідну співпрацю та всебічну підтримку при вирішенні організаційних питань забезпечення діяльності судів. 

 

У заході також взяли участь народні депутати України, судді Верховного Суду, представники органів судової влади, представники інших органів влади України,  експерти Ради Європи, інших міжнародних організацій.

Довідково:

Захід організовано спільно Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики, Проектом Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та Проектом Ради Європи «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України»

Європейська Конвенція з прав людини, яка була прийнята 4 листопада 1950 року, набрала чинності 3 вересня 1953 року і ратифікована Верховною Радою України 17 липня 1997 року та набрала чинності для України 11 вересня 1997 року.

За роки імплементації Конвенція стала частиною національного законодавства України. Враховуючи те, що Конвенція як складний механізм має безпосередню дію в межах юрисдикції системи судів України, принципи тлумачення Конвенції, які застосовуються Європейський судом з прав людини, мають цінність та є особливими для українських законодавців, представників державних органів, установ системи юстиції, судів та органів системи правосуддя.


За інформацією Пресслужби ДСА України