flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього».

24 травня 2017, 14:02

22 травня 2017 року у Києві відбувся Перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього», який було організовано Вищою радою правосуддя, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Радою суддів України, Верховним Судом України, Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів, Центром демократії та верховенства права, громадською організацією «Детектор медіа», Інститутом масової інформації, Національною спілкою журналістів України та за підтримки Канадського проекту «Проект підтримки судової реформи в Україні». 

В режимі відеоконференцзв’язку на базі Територіального управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області (в приміщенні Івано-Франківського міського суду)  було організовано проведення форуму. У заході взяли участь Оксана Рибак – начальник територіального управління,  Богдан Гриновецький – голова апеляційного суду Івано-Франківської області, голови судів, судді-спікери, прес-секретарі суду та представники регіональних ЗМІ.

Метою заходу було започаткувати щорічний загальнонаціональний форум для обговорення нагальних проблем взаємодії судів та ЗМІ, спільно виробити, схвалити та впровадити правила співпраці, що ґрунтуватимуться на балансі між незалежністю судової влади та правом на свободу вираження. Планувалося також створити постійно діючий комітет взаємодії судів та ЗМІ для оперативного реагування на виклики сучасності та вирішення будь-яких проблем з комунікацією між судами та ЗМІ.

Робота форуму відбувалася у трьох сесіях, під час яких обговорено проблемні питання взаємодії журналістів та судів, особливості доступу до судової інформації, учасники форуму ознайомились із вітчизняним та зарубіжним досвідом налагодження комунікації між судами та ЗМІ, а також поділились думками щодо етичних стандартів співпраці.

Завершився форум створенням робочої групи, до якої увійшли представники Комунікаційного комітету судової влади, журналісти та судді, метою яких є напрацювання спільних позицій з питань комунікації. Також на форумі було прийнято резолюцію, в якій зазначалось, що представники судової влади та ЗМІ повинні діяти спільно задля задоволення громадського інтересу у суспільно важливій інформації, налагодження конструктивного діалогу між судами, ЗМІ та представниками громадськості, а також взаємодії й координації діяльності журналістів і суддів при здійсненні ними професійної діяльності.