flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запрошуємо суддів та працівників судів стати тренерами з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду

07 червня 2023, 08:00

Повідомляємо, що в рамках реалізації ініціативи "Модельні суди" Проєктом ЄС "ПРАВО – JUSTICE" планується проведення четвертого набору навчального курсу "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду".

Метою навчального курсу є підготовка тренерів, які в подальшому самостійно зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду.  

Програма розроблена для суддів, працівників апарату судів, прокурорів, представників Національної поліції України та органів системи безоплатної правової допомоги а також представників неурядових громадських об’єднань. Навчальний курс триватиме в період з 14 червня по 10 липня 2023 року та включає вісім вебінарів у режимі відеоконференції з періодичністю два рази на тиждень.

Програма навчального курсу передбачає висвітлення таких тем:

Як надавати судові послуги вразливим користувачам суду в умовах воєнного стану? Наприклад, дітям, людям, які постраждали від воєнних злочинів, жертвам сексуального насилля, пов’язаного із збройним конфліктом, особам з інвалідністю та маломобільним групам населення.

Які є міжнародні та регіональні стандарті захисту й підтримки потерпілих і свідків?

Як зрозуміти потреби потерпілих та свідків?

 Якою має бути комунікація з вразливими особами?

Як підтримати постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом?

Проєктом ЄС "ПРАВО – JUSTICE ІІ" оголошено конкурсний прийом заявок для проходження вказаного навчання.

Просимо врахувати, що учасники повинні відповідати наступним критеріям:

1) судді, зацікавлені у впровадженні сервісів для вразливих категорій користувачів суду в Україні та отриманні навичок тренерів для здійснення подальшого наставництва;

2) керівник/-ця апарату, заступник/-ця керівника апарату суду/особа, що забезпечує підвищення кваліфікації працівників апарату суду.

Для участі у відборі необхідно:

  1. Заповнити заявку за посиланням:https://cutt.ly/RwqgvVuC
  2. Підготувати мотиваційний лист та есе на тему "Доступність суду для вразливих груп як частина права на судовий захист". Есе має бути оформлене шрифтом Arial, кегель 12, інтервал 1,5, не перевищувати за обсягом 2000 символів та бути збереженим у форматі PDF.
  3. Лист та есе необхідно прикріпити до заявки за вказаним посиланням.
  4. Надіслати форму з додатками.

Кінцевий термін подання заявок – 11 червня 2023 року.

За результатами оцінки отриманих матеріалів конкурсна комісія Проєкту ЄС "ПРАВО – JUSTICE ІІ" визначить 25 учасників для проходження навчання. Заявники отримають відповідь щодо результатів відбору 12 червня на адресу зазначеної ними електронної пошти.

Довідково:

Проєкт ЄС "ПРАВО-JUSTICE", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. В межах Проєкту ЄС "ПРАВО-JUSTICE" з 2018 року реалізовується Ініціатива "Модельні суди", що має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах.

Зокрема, експертами Проєкту ЄС "ПРАВО – JUSTICE" розроблено спеціальний навчальний курс "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду" для суддів, працівників апарату судів, прокурорів, представників Національної поліції, органів системи безоплатної правової  допомоги, представників неурядових громадських об’єднань. Протягом 2020-2022 років проведено три набори спеціального навчального курсу з підготовки тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду. В результаті пройшли навчання та отримали відповідний сертифікат 104 учасники, серед яких судді, працівники апаратів судів, судової охорони, національної школи суддів, представники громадськості  та системи органів безоплатної правової допомоги.