flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорив із представниками ВРП та ДСА України важливі питання діяльності судової системи

13 квітня 2022, 09:44

12 квітня 2022 року Голова Верховного Суду Всеволод Князєв взяв участь у робочій онлайн-нараді з в. о. Голови Вищої ради правосуддя Віктором Грищуком, членами ВРП, т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексієм Сальніковим та заступником Голови ДСА України Сергієм Чорнуцьким. Під час заходу йшлося, зокрема, про проблеми, які виникають у зв’язку з нефункціонуванням ВРП.

За словами Голови ВС, наразі постала нагальна необхідність у виконанні таких важливих повноважень ВРП, як надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою або арештом, прийняття рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів.

Як зауважив Всеволод Князєв, представники органів державної влади обговорюють кілька концепцій правового регулювання цієї ситуації. Планується, що найближчим часом найбільш оптимальний варіант, узгоджений усіма зацікавленими сторонами, буде внесений на голосування у Верховній Раді України.

Голова ВС нагадав, що 11 квітня 2022 року розпочалася процедура відрядження суддів місцевих судів, розташованих на територіях, на яких ведуться бойові дії і територіальну підсудність яких було змінено. До переліку судів, до яких передбачається відрядження суддів, насамперед потрапили суди: у які була передана підсудність справ, у яких немає жодного судді або неможливо утворити колегію у складі трьох суддів.

«Крім того, що стосується складної кадрової ситуації в судах апеляційної інстанції, то, за нашими розрахунками, кількість суддів апеляційних судів, які підлягають відрядженню у зв’язку з припиненням роботи цих судів, майже повністю збігається з наявною кількістю вакансій в усіх апеляційних судах. Тому за рахунок відрядження суддів є можливість на певний час заповнити проблемні кадрові ділянки в апеляційних судах», – зазначив Всеволод Князєв.

Водночас, за його словами, великі сподівання покладаються на те, що території, окуповані ворогом, будуть якнайшвидше звільнені й розташовані на них апеляційні суди зможуть продовжити діяльність.

Учасники наради також обговорили питання щодо фінансування судової системи та діяльності Служби судової охорони.