flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Сальніков: «Місяць роботи судової влади в умовах воєнного стану мобілізував нас на пошук ефективних рішень, які забезпечили безперервність здійснення правосуддя»

28 березня 2022, 08:48

Т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков 25 березня 2022 року взяв участь у розширеній робочій нараді, яку ініціював Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, з очільниками органів та установ системи правосуддя та головами апеляційних судів, під час якої обговорювалися питання організації роботи судів в умовах воєнного стану, забезпечення процесу зміни територіальної підсудності судових справ, організації відрядження суддів у суди, які мають велике навантаження, збереження кадрового потенціалу працівників апарату судів тощо.

Інформуючи учасників наради щодо поточної ситуації в судовій системі, Олексій Сальніков найперше навів цифри, що стосуються організації роботи судів на підконтрольній Україні території та свідчать про матеріальні й фінансові збитки, яких зазнала система через збройну агресію російської держави.

За інформацією очільника ДСА України на сьогодні не здійснюють правосуддя 136 (20%) апеляційних та місцевих судів, а на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях розташовані 48 (7%) судів, у зв’язку з неможливістю окремих судів здійснювати правосуддя під час воєнного стану розпорядженнями Голови Верховного Суду змінено територіальну підсудність 121 суду. Відповідні матеріали для зміни підсудності готуються судами, ДСА України та її територіальними управліннями, які володіють ситуацією у відповідному регіоні щодо безпечності чи небезпечності функціонування суду.

Олексій Сальніков також повідомив, що пошкодженими або повністю зруйнованими на сьогодні є 35 (5%) від загальної кількості (777) приміщень судів, з них 32 приміщення судових установ зазнали критичних ушкоджень – вибиті вікна, відсутнє електропостачання, теплопостачання, пошкоджені стелі, внутрішні двері, зазнали руйнувань внутрішні перегородки між кабінетами, пошкоджені зали судових засідань, відсутнє теплопостачання, водовідведення, електропостачання, тощо; - 3 приміщення судів повністю зруйновані: 1) Бородянський районний суд Київської області; 2) Ізюмський міськрайонний суд Харківської області; 3) Харківський апеляційний суд, будівля якого є пам’яткою архітектури місцевого значення.

«На сьогодні неможливо підрахувати збитки, завдані судовій системі. Це не менше мільярда гривень якщо говорити про приміщення, комунікації, оргтехніку. Неможливо також робити якісь підрахунки щодо пошкоджень судів на територіях, тимчасово непідконтрольних українській владі. Всю інформацію буде зібрано, узагальнено й проаналізовано після нашої перемоги. І я переконаний, що все буде відбудовано й оновлено», - підсумував Олексій Сальніков.

Разом з тим, він зазначив, що всі суди на вільних від окупації територіях, працюють у штатному режимі і найперше – це вдалося забезпечити завдяки злагодженій роботі всіх спеціалістів, які працюють у системі ДСА України, її територіальних управлінь, ІТ-спеціалістів і, безумовно, самих суддів та працівників апарату судів.

«Місяць роботи судової влади в умовах воєнного стану мобілізував нас на пошук ефективних рішень, які забезпечили безперервність здійснення правосуддя, розкрили наші внутрішні резерви та вказали на слабкі ланки в ланцюжку здійснення судочинства, саме над усуненням останніх ми будемо активно працювати й надалі», - сказав Олексій Сальніков.

Він також відповів на питання, які звучали від учасників наради та зазначив, що ефективне їх вирішення залежить від скоординованих дій усіх учасників процесу, які задіяні у забезпеченні безперервності правосуддя.

За інформацією Пресслужби ДСА України